5 Haziran 2012 Salı

Ukrayna'dan 'Rusça'ya onay



Ukrayna'dan 'Rusça'ya onay
Ukrayna Parlamentosu'nda geçtiğimiz hafta yumruklaşmaya neden olan Rusça'nın yaygınlaştırılması yasa tasarısı onaylanarak meclisten geçti.



"Interfax Ukrayna"nın bildirdiğine göre, bugün Ukrayna Parlamentosu'na Rusça'ya "bölgesel dil statüsü" verilmesi konusunda yasa tasarısı sunuldu. Tasarı, Ukrayna parlamentosunda 234 oyla kabul edildi.

Söz konusu yasanın kanunlaşması durumunda Rusça, nüfusun en az yüzde 10'u tarafından anadil olarak konuşulduğu bölgelerde, "bölgesel dil statüsü"nü elde edecek.

27 bölgesel-idari yapıdan oluşan Ukrayna'nın 13 bölgesinde Rusça'nın söz konusu statüyü kazanması bekleniyor. Bu bölgeler içinde, Kiev ve Sivastopol da yer alıyor.

Yasayla birlikte Ukraynaca ülkenin tek resmi dili olmaya devam edecek. Ancak parlamento, hükümet ve diğer kanun yapıcı-uygulayıcı organlar tarafından alınan kararlar, bölgesel dilde yayımlanabilecek. Ayrıca televizyonlarda da bölgesel dilde yayınlar yapılacak.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERİYOR
Ukrayna'da Rusça'ya "bölgesel dil statüsü" verilecek olmasına muhalefet tepki gösteriyor. 2010 yılında cumhurbaşkanlığı görevine gelen Viktor Yanukoviç, seçimler öncesinde yaptığı açıklamalarda Rusça'nın ikinci resmi dil olacağı yönünde vaatlerde bulunmuştu.

Ancak muhalefetten ve halktan gelen yoğun tepkiler üzerine Rusça'ya resmi dil değil, bölgesel dil statüsü verildi. Yasanın parlamentoda görüşüldüğü sıralarda, dışarıda da protesto gösterileri düzenlendi.

TİMOŞENKO DA KARŞI
Cezaevinde tutuklu bulunan eski başbakan Yulya Timoşenko, geçtiğimiz hafta konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Demir parmaklıklar arkasında da olsam buna izin vermeyeceğim" demişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder