21 Eylül 2012 Cuma

Kiev Metrosu


Orjinal resme ulaşmak için fotoğrafa tıklayınız.
Kiev Metrosu 6 Kasım 1960 yılında açılmıştır. Sovyetler Birliği'nin Moskova ve Leningrad'dan sonra üçüncü metro sistemidir.

Şu anda 3 ana hatta hizmet vermekte olan metro sisteminde 3'ü aktarma istasyonu olmak üzere toplam 50 istasyon bulunmaktadır. Çalışmakta olan mevcut sistemin uzunluğu 65km'nin üzerindedir.

Svitoşin-Brovari (Kırmızı) hattında bulunan Arsenalnaya istasyonu 105,5 metre değinliğiyle Avrupa'nın en derin istasyonlarından biridir.

Kiev metro sistemini günlük 1.39 milyon kişi kullanmakta ve bu sayı Kiev toplu taşıma sisteminin 38% ne denk gelmektedir. 2011 yılında sistem toplam 519 milyon yolcu taşımıştır.

11 Eylül 2012 Salı

Rus Dili hakkında ilginç gerçekler - 6

"Отчество" - "Baba adı"

Rusya da hala resmi işlemlerde aranılan ve kullanılan unsurlardan biridir. Doğumdan sonra bebeğin babasının adından yola çıkarak verilen bu isim, doğum adı ile soyadın arasında yer alır. Örn. "Лев Никола́евич Толсто́й".


Rus toplumunda günlük kullanımda soy isim,isim ve baba adı (ФИО) bir bütün olarak kullanılır. Bir kişiyle yakınlık derecenize bağlı olarak hitap şekliniz de değişiklik gösterir. 
  • Sadece isim veya kısaltılmış isim: yakın çevremizle resmi olmayan günlük dilde kullanılır
  • İsim + Baba adı: Genellikle bizden yaşça büyük veya sosyal statü olarak üzerimizde olan insanlarla konuşurken veya iki yetişkin insan arasında saygı ifadesi olarak kullanılır.
  • İsim + Baba adı + Soy isim: Bir kişiye hitap etmenin en resmi formudur.





Rus erkek isimlerinde baba adı "-ович veya -евич" (-oviç, -yeviç) ekleriyle yapılır.
  • Николай Иванович (Nikolay İvanoviç) - İvan'ın oğlu Nikolay. 
  • Сергей Юрьевич (Sergey Yuryeviç) - Yuri'nin oğlu Sergey
Rus kadın isimlerinde baba adı "-овна veya -евна" (-ovna, -yevna) eлlerinin yardımıyla yapılır.
  • Елена Михайловна (Yelena Mihaylovna) - Mihail'in kızı Yelena
  • Варвара Петровна (Varvara Petrovna) - Petro'nun kızı Varvara 

6 Eylül 2012 Perşembe

Yeni bir dil nasıl öğrenilir - 5

Piyes, oyun, kısa hikaye veya romanlar satın veya ödünç alın. Dergiler, gazete makaleleri ve diğer kısa yazılı materyaller de yardımcı olabilir.


dikkat etmeniz gerekenler;

  • okuduğunuz eserin tercüme mi yoksa o dilde mi yazıldığına bakın
  • modern dilde yazılmış romanları ve normalde okumaktan zevk alacağınız şeyleri bulmaya çalışın
  • mümkün olduğunca popüler eserleri seçmeye çalışın (çeviri eser olsa bile), özellikle de okumaya yeni başlıyorsanız. Örneğin "Harry Potter" ın rusçasını okumak "Moby Dick" veya başka klasikleri okumaya çalışmaktan daha kolay ve eğlenceli olacaktır. 
  • Çocuk kitaplarını deneyin. Özellikle yeni bir alfabeyle okumaya başlayanlar için bu çok iyi bir seçenektir.
  • İlla klasikleri okumak istiyorsanız. O dilde yazılmış olanlarından başlayın(tercümelerden değil). Örneğin Rusça öğrenmek istiyorsanız  Tolstoy, Dostoyevski, Puşkin...vb doğru adresler olacaktır. Diğer yandan klasik eserlerin daha derin seviyede, sık kullanılmayan sözcükler içeren ve sıklıkla mecaz anlamlara başvuran yazınlar olabileceğini de aklınızdan çıkartmayın. Eğer ileri bir seviyeye ulaştıysanız ve klasikleri okumaktan hoşlanıyorsanız, başlamak için hiç vakit kaybetmeyin.
  • Dergileri ve günlük gazeteleri okumayı deneyebilirsiniz. Öncelikle ilginizi çeken bir konu belirleyin. Dergiler ve gazeteler günlük hayatta sıklıkla kullanılan ifadeleri öğrenmek için çok iyi bir kaynaktır. Ayrıca bir tek sayının içinde bile farklı birçok konu hakkında yazılar olduğu için, bütün bir kitabı okumaktan çok daha kolaydır.