16 Ağustos 2012 Perşembe

Kiril alfabesi "Кири́ллица" nasıl ortaya çıktı?

10.yy da kullanılan Glagolitsa alfabesi
M.S.863 yılı civarında "Konstantin (Kiril) Filosof ve Mefodiy" kardeşler, Bizans imparatoru 3.Mihail'in emriyle slav dili için bir alfabe tanzim ettiler (Glagolitsa-Глаголица). Ve bu yeni abeceyi yunanca yazılmış dini metinleri slav diline tercüme etmek için kullandılar. Daha sonra Preslavskaya Edebiyat Okulu (Bulgaristan) öğrencileri tarafından geliştirilen bu alfabe bugünkü Kiril alfabesinin temeli sayılmaktadır. 


1708- 1711 yılları arasında 1.Petro (Deli Petro) rus harflerinde bir reform yapmaya karar vererek, mevcut alfabeden bazı harfleri çıkartılmış ve yeni- latin harflerine benzer, harfleri ilave edilmiştir. Bunun yanı sıra her harfin küçük harf değişkesi (varyantı) ilave edilmiştir zira o zaman kadar sadece büyük harflerle yazılıyordu.

 3 asır boyunca reforma direnen Rus Alfabesindeki son ve büyük değişiklik 20.yy ın başlarında gerçekleşti. Harf sayısı azaltıldı, "Е,Ф,И" harfleri dahil edildi, 2.Katerina tarafından uydurulmuş ilk harf  "Ё" dahil edildi (hikayesi başka bir yazı konusu), bunlar haricinde de dilbilgisel bazı değişiklikler yapıldı. Böylece 1918 reformuyla Rus Alfabesi bugünkü son halini almış oldu. 


1918 reformundan önce yazılmış rusça bir metin

*Kaynak: internetten derlenmiştir.

7 Ağustos 2012 Salı

Rus Dili hakkında ilginç gerçekler - 5

"Olmak ya da olmamak! İşte bütün mesele bu!" 

"Olmak" (быть)  fiili Rusça'da şimdiki zaman haber kipinde kullanılmaz. (Я студент - Ben öğrenciyim) Başka avrupa dillerinde rastlanılan "am/is/are" gibi fiilin çekimlenmiş hallerine de şimdiki zamanda ihtiyaç yoktur. Diğer yandan, geçmiş ve gelecek zamanlarda "olmak" fiili cümlenin değişmez bir öğesidir. (Я был студентом - Öğrenciydim. Я буду студентом - Öğrenci olacağım.)

Olmak ya da olmamak! İşte bütün mesele bu!